Az örömtől, örömből, örömében: A mentális állapotot mint okot megjelenítő konstrukciók - Viszket, Anita; Dóla, Mónika (Jelentés és Nyelvhasználat, 2019)
Tanulmányunkban a mentális állapotot mint okot megjelenítő konstrukció ([Nmental-state.case]cause) három ragos névszói változatát elemezzük hasonlóságaik és különbségeik szempontjából. A szerkezeteket korpuszvezérelt kvalitatív eljárással elemezzük: egy, a testvér-konstrukciók jelentésére és használatára kiterjedő vizsgálattal, valamint szintaktikailag, különös tekintettel arra, hogy a névelő megléte vagy hiánya hogyan befolyásolja a DP projekció felvételét és a referenciális viszonyokat. Azt állítjuk, hogy csak a három konstrukció összehasonlító elemzésével lehet releváns következtetéseket levonni az egyes változatok szerkezetére vonatkozóan. Kutatásunk eredménye, hogy a három konstrukció az oksági viszonyt eltérő jelentésmozzanattal reprezentálja (kiváltó–előidéző ok; késztetés–motiváció; háttér–hatás), és ennek következménye, hogy ugyan mindhárom tartalmaz egy meghatározott thematikus szerepű „alanyt”, amelynek az oksági összefüggés miatt a tagmondatban kell megtalálnia az antecedensét, a három konstrukció „alanyára” és a bennfoglaló mondat igéjére azonban az eltérő jelentésmozzanat más-más restrikciót ír elő. Ha a szerkezetben van birtokos személyrag is, akkor az antecendensre nemcsak szemantikai, hanem morfoszintaktikai megkötések is vonatkoznak.