Két magyar kérdő konstrukció interpretációjához - Gyuris, Beáta (Jelentés és Nyelvhasználat, 2019)
A tanulmány a negatív választó kérdésnek (NVK) nevezett konstrukció (pl. Esik az eső vagy nem?) használati feltételeivel foglalkozik a magyarban. Áttekintjük az NVK-k szemantikai értékének meghatározására vonatkozó szakirodalmi javaslatokat, valamint azokat az elméleteket (pl. van Rooy–Šafářová (2003), Biezma (2009)), amelyek az angolban az inverziót tartalmazó pozitív vagy negatív eldöntendő kérdések és az NVK-k közötti választás hátterét kívánják megadni egy adott szituációban. Azon kontextusok összehasonlítása nyomán, ahol az -e partikulás kérdő mondatok és az NVK-k megjelenhetnek a magyarban, azt állítjuk, hogy az utóbbi konstrukció akkor van engedélyezve, ha eleget tesz két, a diskurzusra vonatkozó feltétel legalább egyikének. Ezek közül az első diskurzuselőzményekkel, a második pedig a kontextusbeli evidenciákkal kapcsolatos.