Orvosi korpuszok és történetiség - Kuna, Ágnes (Jelentés és Nyelvhasználat, 2025)
A tanulmány középpontjában az orvosi nyelvi korpuszok témaköre áll. Az írás bemutatja a modern kori orvosi szaknyelvhez kötődő adatbázisok néhány tendenciáját, majd ismerteti a Corpus of Early English Medical Writing angol nyelvű projekt főbb jellegzetességeit, ami át is vezet a folyamatban lévő magyar nyelvű orvosi korpusz építésének a lépéseihez. A tanulmány fő célja, hogy ismertesse a Magyar orvosi nyelvi korpusz 16–17. századi alkorpuszának (MOKO) munkálatait. Így kitér az anyaggyűjtésnek, az adatbázis koncepciójának, az átírás elveinek és a nyelvtechnológiai feldolgozásnak a kérdésére is.